Lähiaikoina eutanasia on herätellyt kysymyksiä Suomen yhteiskunnassa.  Näitä kysymyksiä on käsitelty uutisessa "Kan­sa­lais­aloi­te eutanasiasta tulee eduskuntaan huomenna – nämä eettiset kysymykset painavat" (13.2.2017).

 

Eutanasia saattaa monilla ihmisillä herättää vahvoja ja kiistanalaisia mielipiteitä. Minun ajatukseni  ovat enemmän myönteisiä aiheesta, mutta kyllä negatiivisiakin löytyy. Eutanasia olisi hyväksyttävää ja hyväkin asia, jos sille annetaan mahdollisuus ääritilanteissa. Esimerkiksi jokin sairaus, mitä ei voi parantaa ja se pilaa koko henkilön elämän siihen pisteeseen asti, että pitää vain sängyssä maata päivät pitkät ja yrittää kestää mahdottoman kovaa kipua, johon lääkkeet eivät auta? Onko se eettisesti oikein, että annetaan tällaisen tapahtua? Mielestäni ihmisillä pitäisi tällaisissa tilanteissa olla oikeus päättää asiasta. Sitten myös herää kysymys, että onko se eettisesti oiken tehdä eutanasia jollekin? Sehän on hengen riistämistä.

 

Huono puoli eutanasian hyväksymisestä voisi olla erilaiset henkiset vahingot sen tekijälle. Se voi olla henkisesti musertavaa, kun pitää riistää jonkun poitlaan henki. Vaikka se olisikin paras mahdollinen vaihtoehto. Entä jos potilaan tilanne voisikin parantua, mutta päätös on jo tehty, että eutanasia tehdään? Aihetta kannattaisi harkita ihan kunnolla ja asettaa sopivat ehdot, että näin ei kävisi.