Suomessa hyvin ajankohtainen aihe eutanasian sallimisesta on herättänyt paljon mielipiteitä. Uutisessa        ” Kansalaisaloite eutanasiasta tulee eduskuntaan huomenna – nämä eettiset kysymykset painavat” (Kaleva.fi 13.2.2017) pohditaan eutanasiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä.

 

Ajatus siitä, että parantumattoman sairasta ihmistä yritettäisiin viimeiseen asti pitää koneilla hengissä, lääkkeillä keho toiminnassa ja kivut poissa. Saa ajattelemaan, että onko sellainen elämää enää ollenkaan. Vakavasti sairaiden ja vanhuksien, jotka ovat taistelleet pysyäkseen hengissä eutanasia, eli armokuolema voisi olla hyvä vaihtoehto.

 

Kun ihmisarvoinen eläminen loppuu ja edessä olisi hidas ja kivulias kuolema, miksi kenenkään pitäisi väkisin jatkaa elämää, joka ei enää täytä elämän tunnusmerkkejä?

 

Suomen lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista. Se on hyvin ymmärrettävää, sillä heidän periaatteensa on elämän puolesta taisteleminen.  Tämä herättää kysymyksiä kuka voisi sitten toteuttaisi eutanasiaa.

 

Mielestäni eutanasian voisi sallia, jos ihminen sitä itse haluaa ja hänen koetaan olevan kykenevä päättämään asiasta itse.  Mutta sitä tulisi suunnitella huolella ja vahtia äärimmäisen tarkkaan.