Kalevan 13.12.2017 julkaistussa uutisessa kerrotaan, että lapset alkaisivat opiskelemaan kieliä jo ennen ensimmäistä luokkaa. Uutisessa kerrottiin, että kielten opiskelu alkaisi viimeistään ensimmäisen luokan keväällä, kieli ei kuitenkaan olisi englanti. Näin englannin kielen opiskelu voisi alkaa kolmannella luokalla. Uutisessa kerrottiin myös, että ylioppilaskokeisiin tulisi suulliset kokeet ja, että yliopisto-opiskelijoilta vaadittaisiin vähintään kahden ulkomaalaisen kielen osaaminen. 

Mielestäni tässä ei ole paljon ollenkaan järkeä. Jotkut lapsista eivät osaa vielä edes lukea ja kirjoittaa ensimmäiselle luokalle mentyään, joten ei ole reilua, että heidän pitäisi alkaa opiskelemaan jo silloin vierasta kieltä. Itse aloitin englannin opiskelun kolmannella luokalla ja hyvin olen sen oppinut. Siinä olen samaa mieltä, että ruotsin kielen opiskelu voisi alkaa aikaisemmin ja valinnaiseksi kieliä voisi valita jo ala-asteella, mutta muuten asiat voisivat pysyä samana kuin nyt. Myöskin väite siitä, että ensimmäisen luokan keväällä alkaisi jonkin muun kielen kuin englannin opiskelu, on aivan absurdi. Ei voida olettaa, että lapset oppisivat kieliä paremmin, jos he eivät vielä osaa edes suomen kieltä kunnolla. Suomen kielen opiskelu voisi myös jäädä vähemmälle ja osaaminen siinä voisi vähentyä, jos muita kieliä alettaisiin tyrkyttämään lapsille jo ennen ensimmäistä luokkaa. 

En ole kuitenkaan sitä vastaan, että ylioppilaskokeisiin tulisi suulliset kokeet. Se voisi olla jopa hyödyllistä eikä siitä mitään haittaakaan olisi. Mielestäni on myös hyvä asia, jos yliopisto-opiskelijoilta vaadittaisiin vähintään kahden kielen osaaminen. Silloin opiskelijat panostaisivat enemmän esimerkiksi ruotsin kielen opiskeluun eikä pakkoruotsi silloin välttämättä tuntuisi enää niin pahalta ja vastenmieliseltä.