Olli Pohjanpalo ja Teija Sutinen kirjoittivat uutisessaan Vahvat oluet pääsevät ruokakauppoihin: Eduskunta kannatti alkoholiprosentin ylärajan nostoa äänin 98–94(Helsingin Sanomat 15.12.2017) siitä kuinka eduskunta hyväksyi uuden alkoholilakiesityksen, että ruokakaupoissa myytäisiin vastedes enintään 5,5% alkoholijuomia.

Mielestäni tämä on täysin väärä päätös, josta ei ole mitään hyötyä vaan pelkkää haittaa. Kuluttajat ostavat nyt enemmän vahvoja juomia ja tästä seuraa yhä enemmän alkoholiongelmia ja sitä kautta enemmän kuluja valtiolle. Toki päätös tuottaa verotuloja valtiolle, mutta suuri osa tuloista menee päätöksestä syntyviin kuluihin.

Monet sanovat, että ”Suomi on nyt lähempänä Keski-Euroopan sivistynyttä alkoholikulttuuria”. Asia ei ole näin. Suomalaisilla useimmiten alkoholin juominen on humalahakuista, eikä vahvojen juomien saatavuuden helpottaminen muuta suomalaista juomiskulttuuria parempaan suuntaan yhtään.

Jos minulta kysytään, niin kaikki alkoholijuomat saisi siirtää Alkoon ja valtio säätelisi koko alkoholimyyntiä. Näin muutettaisiin suomalaista alkoholikulttuuria maltillisemmaksi, Keski-Eurooppalaisemmaksi.