Lapsiasiavaltuuttettu: Vahvempien alkoholijuomien päästäminen ruokakauppoihin on ”vastuutonta, arvotonta ja typeryyden osoitus” Helsingin Sanomat 16.12

 

Petteri Vuohisen kirjoittama artikkeli kertoo alkoholilakiuudistuksesta aiheutuvasta keskustelusta ja huolesta eri tahoilla lasten ja nuorten potentiaalisesta alkoholin käytön kasvusta ja tämän kasvun vaikutuksesta nuoren elämään negatiivisesti. Artikkelissa haastatellaan kolmea eri alan henkilöä heidän mietteistään alkoholilain uudistusta koskien.

 

Lapsiasiantuntija Tuomas Kurttila pitää päätöstä uudistuksesta vastuuttomana, arvottomana ja typeryyden osoituksena. Kurttila on huolissaan siitä, että nuorten viikoittainen alkoholinkäyttö on lisääntynyt jokaisessa ikäluokassa aina yläasteikäisistä lukiolaisiin ja ammattikoululaisiin. Kurttilan huoli ei ole tarpeeton, sillä vaikka THL:n (terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen) aikaisemmin tänä vuonna teettämä tutkimus osoittaa, että nuorten viikoittainen alkoholin käyttö tällä hetkellä ei ole mitään siihen verrattuna, mitä se oli 1990-luvulla, se on silti lähtenyt lievään nousuun viime vertailuvuoteen 2015 verrattuna, kertoo yliopistolehtori Anu Katainen. Vaikka nousu saattaisi olla lievä, on mahdotonta tällä hetkellä tietää, mikä on nuorten alkoholin käyttö tulevaisuudessa. Emmekä pysty myöskään vielä tiedä mikä on uudistuksen todellinen vaikutus nuorten alkoholin käyttöön. Toivon hallituksen ottavan tämän uudistuksen uudelleen käsittelyyn ja muokkaamaan sitä myös meidän nuorten tulevaisuuksia tukemaan, jos tämä uudistus on pidemmällä aikavälillä haitallinen esimerkiksi nuorten opiskelun kannalta.

Tämä uudistus voi tuoda ja todennäköisesti tuokin monia ongelmia monilla eri tahoilla, mutta vakavin Suomen tulevaisuuden kannalta on juurikin nuoriin kohdistuvat alkoholiongelmat ja niiden vaikutus nuoren elämään ja tulevaisuuteen. Henkilökohtaisesti olen huomannut yhä nuorempien ”lapsien” käyttävän alkoholia ja tämä on saanut minut huolestumaan tämän uudistuksen vaikutuksesta nuoriin. Vaikka uudistus tuokin hyviäkin asioita esimerkiksi pienten panimoiden tuotteiden myynti helpottuu, mutta uskoisin, että olisi järkevämpää keskittyä meihin nuoriin, jotka tulevat joku päivä ”perimään” Suomen. Ennen tällaisia uudistuksia kannattaisi yrittää korjata vanhan järjestelmän puutteet ja muuttaa sen jälkeen sitä, jos on

tarpeellista. Uudistuksen myötä on alkoholin välittäjän nuorille helpompi käydä vain lähikaupasta ostamassa tuotteet ja jakaa ne siitä ostajille. Tämä seikka huolettaa minua eniten, Mutta uskon päättäjien muuttavan uudistustaan jos se osoittautuu liian vahingolliseksi jollekin osapuolelle.

Linkki uutiseen https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005492695.html