Helsingin Sanomissa joulukuussa 2017 julkaistussa uutisessa (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005485323.html) pohditaan, onko äitiyspakkauksen nimi sopiva tuotteelle. Joidenkin mielestä nimi syrjii isiä, koska vanhemmuus kuuluu yhtä lailla heille kuin äideillekin. Vaikka tasa-arvosta on ollut paljon puhetta lähiaikoina, se alkaa menemään jo liian pitkälle. Mielestäni on aivan käsittämätöntä, että tällaisesta asiasta täytyy ylipäätään keskustella. Kuinka moni isä oikeasti kokee tämän asian näin negatiivisena? Itse en ole kuullut kenenkään miehen koskaan edes puhuvan aiheesta. On hyvä ja hieno asia, että miesten vanhemmuutta pyritään tukemaan ja kannustamaan, mutta siihen löytyy varmasti paljon parempia keinoja kuin äitiyspakkauksen nimen muuttaminen.

 

Kun tasa-arvoon on alettu kiinnittää enemmän huomiota, tuntuu siltä, että ihmiset yrittävät keksiä erilaisia asioita, jotka eivät ole tarpeeksi tasa-arvoisia. Tähän kastiin kuuluvat äitiyspakkauksen nimen muuttamisen lisäksi esimerkiksi ammattien taikka liikennemerkeissä esiintyvien ihmisten muokkaaminen sukupuolineutraaleiksi. Kaikki edellä mainitut asiat ovat olleet täysin hyväksyttyjä monia vuosia, mutta yhtäkkiä ne koetaan erittäin epätasa-arvoisina ja jopa kammottavina asioina, joihin täytyy puuttua. Mitä hyötyä näistä muutoksista sitten loppujen lopuksi edes olisi? Vanhemmuuspakkaus, lentoavustaja sekä paloturvahenkilö hoitaisivat joka tapauksessa täysin samat asiat kuin edeltäjänsä. Miten nimien muokkaaminen vaikuttaa tasa-arvoon millään lailla? Nimien muutokset keräisivät myös varmasti valtavan määrän kritiikkiä, mikä herättäisi lisää negatiivista sanomaa tasa-arvosta.

 

Tasa-arvoa koskevien muutosten ja uudistuksien tulisi mielestäni olla käytännöllisiä ja niillä pitäisi oikeasti olla vaikutusta yhteiskunnassa. Esimerkiksi tasa-arvoisella avioliittolailla (siihen kantaa ottamatta) on ollut seurauksia ihmisten tekemisiin. Voisi siis sanoa, että tasa-arvon täydellisyyttä havittelevien kukkahattutätien ja -setien on siirryttävä sanoista tekoihin – kirjaimellisesti.