Mielipidekirjoituksessani viittaan 13 joulukuuta 2017 Kalevassa julkaistuun uutiseen: "Lapset halutaan saada opiskelemaan kieliä jo ennen ensimmäistä luokkaa- ylioppilastutkintoon esitetään kielitaidon koetta"

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan kielien opiskelun tulisi alkaa jo esikoulussa tai jopa varhaiskasvatuksessa. Grahn-Laasosen mukaan kielien opiskelu "avaa ovia ja lisää kansallisuutta". 13 joulukuuta julkaistiin ehdotus, jossa ehdotetaan toisen kielen opiskelun alkamista viimeistään ensimmäisen luokan keväällä. "Toinen kieli" ei kuitenkaan voi olla englanti. Englannin opiskelu saisi alkaa rauhassa kolmannella luokalla kuten nytkin.

Riitta Pyykkö toteaa koulujemme panostavan liikaa englantiin ja jättämällä muut vieraat kielet liian pienelle huomiolle. Hän myös ehdottaa, että yliopisto-opiskelijalta tulisi vaatia vähintään kahden vieraan kielen osaamista. Pyykön mielestä ylioppilastutkintoon kuuluisi myös suullinen koe kielestä.

En ole Grahn-Laasosen kanssa samaa mieltä. Englannin opiskelua voitaisiin aikaistaa, koska kieltä käytetään todella paljon ja sitä opiskellaan monissa maissa toisena kielenä. Hän ei avaa, mitä kieltä esikoulussa/varhaiskasvatuksessa opetettaisiin. Toisaalta, tutkimukset osoittaa, että kieliä oppii parhaiten lapsena, joten hänen ehdotuksessaan hieman perää.

Riitta Pyykön ehdotus suullisesta kokeesta on mielestäni hyvä, koska kielen osaaminen suullisesti on mielestäni tärkeämpää kuin sen kirjoittaminen. Jos et osaa puhua kieltä, et voi selvitä käytännön tilanteista. Hänen ehdotuksensa kahden eri vieraan kielen osaamisesta pääsylippuna yliopistoon on mielestäni vähän turhan liikaa pyydetty. Jos nämä kaksi kieltä ovat esimerkiksi englanti ja ruotsi, ehdotus ei mielestäni toimi. Ruotsia käytetään liian vähän maailmanlaajuisesti. Muita vieraita kieliä on tällä hetkellä vaikea opetella koulussa sellaisella tasolla, joka mahdollistaisi täyspäiväisen työllistymisen muissa maissa.

 

Tiivistetysti, mielestäni kielten oppimista ei tulisi aikaistaa, ellei tämä vieras kieli olisi englanti. Suullinen koe on mielestäni hyvä lisä. Kahden vieraan kielen osaamisvaatimus ei ole hyvä idea.