Kaleva uutisoi 11.12 työttömyysturvaan mahdollisesti tulevasta aktiivimallista. Työttömyysturvan aktiivimallissa työttömyyskorvauksesta nipistetään 4,65%, jos työtön henkilö ei käy riittävää määrää palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin kolmen kuukauden aikana.  

Aktiivimalli on erittäin ajankohtainen asia, koska sen kuuluisi tulla voimaan tämän vuoden alkupuolella, ja siitä on nähty myös monenlaisia mielipiteitä. Kun hallitus esitteli aktiivimallin oppositio haukkui sen heti lyttyyn ja sanoi, että siinä on kyse ihmisten pakottimisesta ilman heidän omaa syytään. Työministeri Jari Lindström myönsi itsekin, että siinä on kyse pakottamisesta ja ettei aio piiloutua sen taakse, että kyseessä olisi kannustamisesta. 

Tämä on mielestäni järkevä ja tehokas tapa saada ihmiset hakeutumaan töihin , koska työttömyyskorvausta pienennetään ja se melkein kuin pakottaa ihmisiä hakeutumaan töihin. Aktiivimalli ei ole ehkä kaikista oikeudenmukaisin ratkaisu, mutta varmasti tehokas tapa. Valtio säästäisi tämän uudistuksen myötä rahaa ja valtio saisi niitä myös lisää, kun enemmän ihmisiä hakeutuisi töihin.