Uutisissa on tullut esiin ministeriön ehdotus tiedostelulakeja koskien Helsingin Sanomien artikkelissa. Lakiluonnoksessa halutaan lisätä kansalaisten tarkkailua suojelupoliisin, eli SUPO:n toimesta ilman, että heidän tarvitsee välttämättä edes ilmoittaa tarkkailun perusteista tai johtopäätöksistä tiedustelun alaiselle.
 
Syy tarkkailun lisäämiselle on ihan ymmärrettävä. Viime vuosina länsimaissa on ollut monia terrori-iskuja, ja suojelupoliisin tehtävänä on ehkäistä ja estää iskut, ennen kuin niitä edes tapahtuu. Kuitenkin suurimpana ongelmana on yksilön yksityisyydensuojan rikkominen. Yksi Suomen perusoikeuksista on jokaisen kansalaisen yksityisyydensuoja, ja varsinkin on oikeus saada tietää mitä tarkalleen on itsestä tietoja kerätty. Joku voisi sanoa, ettei heillä ole mitään salattavaa, jonka takia tämä lakiluonnos ei heitä haittaa. Kuitenkaan asia ei ole niin yksinkertainen. Vaikka ei olisi mitään salattavaa, tämä suoranainen vakoilu ei ole hyväksyttävää. Varsinkaan, kun tiedustelijoilla ei ole mitään velvollisuutta raportoida tiedustelun alaisille tapahtuneesta. Monet ovat varmasti kuulleet uutisista artikkeleita Yhdysvaltojen NSA:n tiedustelusta, eikä kukaan siihen pisteeseen halua päätyä.
 
Jos loppujen lopuksi suojelupoliisi saa täyden oikeuden tiedustella kansalaisien elämää, tästä voi mahdollisesti tulla vakavia seurauksia tulevaisuudessa. Väärinkäytön mahdollisuudet ovat laajat. Jos tulevaisuudessa tulee kyseenalainen hallituksen johto, heillä on jo laajat oikeudet tarkkailla kaikkia yhteiskunnan jäseniä, ilman että he tietävät lainkaan. Tämä pahimmassa tilanteessa voi johtaa mahdollisen totalitaristisen valtion syntyyn, jolloin hallituksen johto tarkkailee jokaista, ja mahdollisesti estää täysin poliittisen haastamisen. Kohtapa syytetään ajatusrikoksista.
 
Helsingin Sanomat 8.12.